Кар’єра в IT: як стати Manual QA Engineer Робота тестувальника

По-друге, тестувальники розділилися на мануальщика – які перевіряють код вручну – і автоматизаторів – які пишуть Автотест. У міру того, як розвивається сфера розробки програмного забезпечення, збільшується і затребуваність фахівців, пов’язаних з нею. Адже після написання програми потрібні фахівці, які перевірятимуть якість продукту та зручність його використання. Щоб стати QA Engineer і отримати роботу, необхідно вивчити основні мови програмування, а також розбиратися в конструкції баз даних. Важливо отримати загальне уявлення про етапи розробки програмного забезпечення, однак основний акцент зробити на тестування.

  • А курси QA мені дали ту базу, від якої я вже відштовхувався.
  • Проведення науково-практичного семінару для викладачів НУЛП на тему «Розвиток соціально-комунікативної компетентності у слухачів у процесі вивчення іноземної мови» (лютий 2013 р).
  • І, звичайно, для ефективного навчання завжди важлива особистість викладача.
  • Переважна більшість вакансій вимагають знання English.
  • Як правило, 2-х або навіть 6-ти місячні курси не повністю покривають обсяг знань, необхідний для старту в професії, вони дають лише хорошу базу, від якої потрібно відштовхуватися самостійно.
  • Даний фахівець розробляє і впроваджує технології, які дозволяють уникнути порушень у функціонуванні і багів, щоб програмний продукт не потребував доопрацювання.

Надалі, набираючись досвіду та освоюючись на новому місці, можна вже визначатися з напрямком у тестуванні для подальшого розвитку. Багато хто вважає, що QA Engineer — це недостатньо серйозна професія, оскільки в університетах немає такого напряму. Насправді, у людини зі спеціалізацією QA Engineer існує великий вибір вакансій, а також можливість підвищення по кар’єрних сходах.

Найдите подходящую статистику

Це фахівець, який може виконувати деякі задачі самостійно, а деякі — за допомогою інших. Зазвичай робота Junior контролюється більш досвідченими інженерами. Компенсація може варіюватися від 600$ до 1100$ на місяць. Більшість людей уявляють QA-інженера як людину, яка щодня натискає на будь-які випадкові елементи управління програми з надією, що вона зламається.

Advertisement

Block Jewel

Плюси та мінуси професії QA Engineer

Саме тому тести доводиться проводити по декілька разів. Не останнє місце займає і можливість долучитися до світу високих технологій та великих зарплат. Деякі інженери по якості прийшли до своєї професії, тому що хотіли в IT, а поріг входу на QA нижче, ніж на програміста. Деякі вважають роботу QA більш цікавою та різноманітною, ніж роботу розробника. Після проходження курсу QA почати роботу в IT компанії варто з позиції junior QA.

Так що там, такий студент може освоїти цю спеціальність і без курсів, просто займаючись пару годин в день. Її слова підтверджує і працюючий тестувальником у великій IT компанії Олег Романовський, який у 2019 році вирішив змінити професію та перейти до QA. Закінчивши за три місяці літа базовий курс із тестування, він вже у вересні того ж 2019 року отримав оффер від успішної IT компанії на позицію junior. Не минуло й двох років, як він став middle QA на своєму проєкті. «Звичайно, якби я просто виконував свої обов’язки, то не досяг би підвищення так швидко. – каже Олег – Я додатково проходив курси з автоматизації QA, читав багато інформації в інтернеті на тему тестування, задавав питання розробникам у команді.

І про це говорить не лише статистика популярних інтернет-ресурсів, таких як dou.ua та work.ua, а й думки практикуючих тестувальників та викладачів курсів. Виконує на перший погляд просту, але вакансія QA відповідальну роботу, від якої залежать подальші процеси тестування. Даний фахівець займається аналізом вимог, на які грунтуються при виставленні оцінок ефективності та корекції продукту.

Освоїти автоматизоване тестування і рухатися вже по цій гілці (вимагає більш глибоких технічних знань). Бажано також вивчити якусь мову програмування, а також HTML, SQL, CSS etc. Це дозволить якісніше робити свою роботу і швидше рухатися по кар’єрних сходах. Заняття проходять у зручному режимі з досвідченим інструктором, яка зрозуміло пояснює теоретичну базу та підтримує студентів протягом усього курсу. При бажанні збільшити свої шанси під час проходження співбесіди, а також для підвищення кваліфікації можна пройти спеціальний курс з даної спеціальності. Оклади автоматизаторів більше, ніж у мануальних тестувальників, і можна порівняти зі ставками розробників. Переважна більшість вакансій вимагають знання English.

Навчальна робота

Почати можна з інтернет-ресурсів та відео з різних конференцій, після чого можна переходити на подкасти й блоги. Щоб стати QA потрібно розуміти цикл розробки ПЗ, вивчити теорію і основні інструменти тестування, мати хороший рівень володіння англійською мовою. Ця професія https://wizardsdev.com/ вимагає наявності і постійного застосування аналітичних здібностей. Вона не дає розслабитися і розумово деградувати, а змушує постійно вивчати нові технології і галузі знань. Якби ми говорили про медицину, то QA займалися б профілактикою, а тестувальники – діагностикою.

професії найближчого майбутнього, які актуальні вже зараз

Семінар «Нова роль та завдання викладача англійської мови в сучасних умовах», (вересень 2011 р., м. Львів). 2005 – 2010 – Педагогічний коледж Львівський Національний університет імені Івана Франка, викладач англійської мови. Від PM’а – розуміння цілісності всіх частин проекту.

Книги та курси

До того ж, маючи глибокі навички та досвід, тестувальнику досить легко перекваліфікуватись у бізнес-аналітика та навіть проєктного менеджера . Існує безліч поглядів на те, які навички потрібні QA Engineer, але часто вони формуються на основі власного досвіду в певній компанії та сфері бізнесу. В Україні відмінності між посадами QA і тестувальника ПЗ майже відсутні, і на практиці це одне і те ж. Хоча теоретично тестувальник тестує продукт як результат, а QA працює над забезпеченням процесів, які можуть підвищити якість ПЗ в цілому.

Сюди відносять проходження тест-кейсів при ручному тестуванні і роботу з документацією. Ми робимо так, щоб наші клієнти могли купити будь-що із-за кордону без зайвого клопоту. Manual QA Engineer – це фахівець, який вміє дивитися на програмний продукт як очима розробника цього продукту, так і очима кінцевого користувача, та прагне почути і залишити задоволеними і тих, й інших.

Деякі вважають, що QA Engineer — це змінена назва професії тестувальника програмного забезпечення. Тестувальників наймають для того, щоб знайти несправності або уразливості в програмі, коли вона вже створена. QA Engineer є учасником початкової команди, який нарівні з дизайнерами, програмістами працює над зовнішнім виглядом і функціональністю продукту. Цей фахівець впроваджує варіанти тестування системи, а також окремих її компонентів, щоб забезпечити високу якість готової роботи. Відмінність тестувальника і QA Engineer в тому, що перший тільки визначає наявність і вид неполадок, а завданням другого є їх профілактика на етапі розробки програми. Отримавши додаткову освіту, тестувальник може перекваліфікуватися в QA Engineer, однак для цього необхідно вивчити масу додаткової інформації.

Також можна виділити спеціалізацію QA Automation Engineer. У завдання цього фахівця входить самостійна розробка автоматичних скриптів, які здійснюють більшу частину процесів тестування без втручання людини. Зазвичай цю професію опановують програмісти, отримуючи додаткову освіту. Виконує роботу, яка залежить від діяльності попереднього спеціаліста.

Ганна вважає, що за належного рівня мотивації перехід з junior на middle займає в середньому рік-півтора, але це залежить ще й від проєкту, а також від особистих зусиль людини. Найчастіше, у маленьких компаніях тестувальник поєднує кілька перелічених напрямів, а іноді й всі чотири. Це дає привід постійно навчатися нового, розвивати себе і займати вищі позиції й, відповідно, отримувати підвищення зарплати. Можна вибрати сферу діяльності собі до душі, і тестувати цікаві продукти. До речі, в тестуванні є чимала частка творчості – тестувальник повинен придумати те, чого не було у вимогах і що могли пропустити інші. 14 експертів із GlobalLogic без довгих нудних описів із ґуґла пояснюють, чим займаються щодня, що в них за професія та де їй можна навчитися.

Обирайте цікаву професію та переглядайте відео за посиланням. Серед технічних навичок, крім загальних та специфічних технологій, потрібно знати теорію тестування, яка надасть уже відомі та перевірені часом способи вирішення класичних проблем. Іноді це краще, ніж вигадувати власні напівефективні підходи.

Автоматичне тестування не бачить систему очима реального користувача. Припустимо, якась функція повинна видавати відповідь на введення команди. Скрипт бачить, що відповідь видається, тест пройдено. А користувач бачить, що відповідь нерелевантен і не відповідає на запит. Розвивати кар’єру QA-інженера можна в багатьох напрямах. Тут і управління тестовим процесом , і автоматизація тестування , і експерти зі спеціалізованих типів тестування — тестування навантаження або тестування вбудованих пристроїв .

Понад 70 наукових публікацій, з яких 3 статті у виданнях, що входять до наукометричнної бази Scopus , 2 монографії, та низка навчально-методичних публікацій. 2013 – 2015 – викладач кафедри кафедри прикладної лінгвістики Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка». Спробуємо розібратись в деталях на прикладі великої компанії.

Вважається, що основний плюс професії QA-інженера – це легкий і швидкий спосіб «увійти в айті». Навчання триває недовго, попит на тестувальників постійно зростає, зарплати пристойні. Професія постійно розвивається, весь час з’являються нові технології і рішення. Різні курси в інтернеті пропонують навчання професії тестувальника за термін від трьох місяців до року. Крім того, скрипти поки не можуть оцінити зручність системи для живого користувача – це робиться вручну.

Орієнтуючись на виставлені вимоги, що даний працівник створює алгоритми, а також схеми для подальшого тестування продуктів. Ще одна перевага спеціальності – можливість працювати з різними технологіями і мовами програмування, як стимул вивчати нове. Найбільш поширений недолік полягає в тому, що на деяких проектах робота зводиться до одноманітного запуску тестів без розробки нових.

▪ Як і програмісти, QA-Автоматор займається розробкою, тільки він створює продукт, щоб перевірити написане програмістами. Ми поговорили з айтішниками з GlobalLogic https://wizardsdev.com/ та розпитали про їхні будні. У підсумку вийшов надзвичайно крутий відеопроєкт IT WAKE UP — для тих, хто розмірковує, яку професію в ІТ обрати.

І при цьому вважають, що для посади тестувальника не треба мати глибоких технічних знань, а отже — легше пройти співбесіду та «увійти в ІТ». Ще більш вузька спеціальність в рамках QA / QC – тестувальник ПЗ, який перевіряє готовий продукт на наявність помилок (багів) і невідповідність вимогам, і потім документує знайдені дефекти та шляхи їх відтворення. Тестування – це один з етапів забезпечення та контролю якості.

Автор: Максим Кульгин